ANASTASIA

Ga naar beneden

ANASTASIA

Bericht  Tom MDP op zo dec 02, 2007 8:26 pmFILM
Het verhaal van de Romanovs, de keizerlijke familie van Rusland, kent iedereen wel die een beetje zijn geschiedenis kent. Een rijkdom die bijna geen grenzen kende en een bevolking die veel ontberingen moest doorstaan waren de lont aan het kruitvat van de revolutie van 1917. De Romanovs werden gevangen genomen en later in 1918 vermoord, een gerucht bleef de ronde doen dat Anastasia deze moord had overleefd. Op deze waarheden en het mysterie rond Anastasia is dit verhaal gebaseerd. Op een avond komt Raspoetin tijdens een bal een vloek uitspreken over de Romanovs, die vloek zal de revolutie zijn. Als een menigte het paleis bestormt, vlucht Anastasia met haar grootmoeder maar ze raken gescheiden als Anastasia de trein niet haalt en struikelt. Ze heeft geheugenverlies en groeit op in een weeshuis. Tien jaar later gaat ze op een dag naar een aangeboden job in een visfabriek, maar bij een tweesprong neemt ze richting Sint-Petersburg. Het enige wat haar een houvast geeft is een amulet met het opschrift "Bijeen in Parijs", welke ze van haar grootmoeder heeft gekregen maar het zich niet herinnert. Omdat ze een visa nodig heeft om naar Parijs te kunnen komt ze terecht bij Dimitri en zijn kompaan Vladimir. Maar Dimitri zoekt een Anastasia look-alike om ermee naar Parijs te gaan waar Anastasia's grootmoeder woont en er een geldsom voor op te strijken. Weinig weet hij dat dit de echte Anastasia is. Raspoetin die niet rust voor de laatste Romanov dood, is probeert deze plannen te dwarsbomen.

Don Bluth, gekend van "The Secret Of Nimh", "An American Tail" en het meer recente "Titan AE" brengt hier volgens mijn bescheiden mening zijn meesterwerk tot nu toe. Wondermooie hoogstaande animatie, prachtige gedetaileerde decors, een vlot verhaal en pakkende songs. De perfectie van het geheel draagt duidelijk een Don Bluth-stempel. Het enige minpuntje vind ik dat op sommige momenten door de computer gegenereerd 3D beelden te fel contrasteren tegen de traditionele animatie. Met andere woorden, een beetje zoals je vroeger had bij een opname van een "rijdende" wagen met op de achtergrond een projectie van de weg. Maar dergelijke kleine negatieve bemerking verhindert niet dat deze film zeer hoog staat op mijn "animatieladder".

BEELD EN GELUID
Vibrante kleuren en hoog detail brengen een mooi beeld naar voren. Er is geen sprake van in elkaar lopende kleuren, compressiefouten of printbeschadigingen. Een mooie transfer die deze prent verdient. Alle kanalen worden gebruikt, maar natuurlijk is dit geen actie film waarbij men enorm veel met directioneel en agressief geluid moet omspringen en zorgt men hier voor een meer ruimtelijk effect.

EXTRA'S
- Sing Along "Once Upon A December" en "Learn To Do It": Deze twee liedjes kan je meezingen in het Engels, Frans of Nederlands.
- Anastasia: A Magical Journey: Een documentaire over de film waarin vooral de acteurs die de stemmen deden aan het woord komen (22 min.)
- Featurette: Info over de film dewelke je al voor een groot deel hebt kunnen vernemen uit de "Anastasia: A Magical Journey" documentaire (7 min.)
- Interactive Puzzle Games: 3 puzzels met elk 16 stukken. Met als onderwerpen Anastasia in haar blauwe bontjas, close-up Raspoetin en Bartok en als derde Dimitri, Anastasia en Vladimir.
- Multi Language Clip Reel: "A Journey To the Past" gebracht in vele talen. (6 min. 30)

CONCLUSIE
Een juweeltje van animatie, verhaal en muziek. Zelden kom je in een tekenfilm zo'n coherent geheel tegen als bij deze Anastasia. Een aanrader die je regelmatig zal willen terugzien.

SAMENVATTING

Studio: Fox

Regie: Don Bluth & Gary Goldman
Met: Meg Ryan, John Cusack, Kelsey Grammar, Christopher Lloyd, Hank Azaria, Bernadette Peters, Kirsten Dunst, Angela Lansbury

Film:
9/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1997

Leeftijd:
AL

Speelduur:
91 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Surround 2.0
Vlaams Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Sing Along "Once Upon A December"
• Sing Along "Learn To Do It"
• Anastasia: A Magical Journey
• Featurette
• Interactive Puzzle Games
• Multi Language Clip Reel
avatar
Tom MDP
Admin
Admin

Aantal berichten : 1564
Leeftijd : 32
Woonplaats : Wilrijk
Registration date : 22-10-07

Profiel bekijken http://animatiefilm.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum