Semiothiek

Ga naar beneden

Semiothiek

Bericht  melon op vr jun 05, 2009 9:30 pm


_________________
http://melonsmasher.deviantart.com where Melon makes art


avatar
melon
Effects Animator
Effects Animator

Aantal berichten : 1862
Leeftijd : 31
Woonplaats : houthalen
Registration date : 22-10-07

Profiel bekijken http://www.melonsmasher.tk

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Semiothiek

Bericht  melon op di jun 09, 2009 8:22 pm

POTC 3 PARLAY
https://www.youtube.com/watch?v=OQy15VtPb50&feature=PlayList&p=865BF82EF219B21C&playnext=1&playnext_from=PL&index=32

Denotatief:
Op een eilandje, een zandbank komen nadert een groep van 3 personen een andere groep van 3 personen.
1.
1. Het is een scene uit potc 3 waar er parlay word uitgevoert tussen de piraten en het leger
2. Het is een korte filmfragment
3. Het is een uniek exemplaar in de gedachte dat dit verhaal geen andere film naspeelt maar is een reproductie doordat het een verfilming is van het geschreven woord. De muziek is een reproductie lijkt mij van once upon a time in the west.
4. Je kan stellen dat als je deze dingen weet dat je onbewust al weet dat het goed tegen slecht gaat zijn waardoor je zelf in dit korte fragment meegaat leven met een van beide kanten . door het specifiek geluid (de muziek) dat we kennen van oudere westerns weten we dat dit zal eindigen op leven en dood.

2.belangrijkste tekens: veel gebruik van wideshots en close ups
Signifiants: muziek: Kledij: Montage:
Signifies: spaghettiwestern, piraten en 1 leger, tpische western montage
Verborge signifiants: de pot water waarin davey jones staat
Signifies : hij lag niet op land komen daarom de omweg met het pot water.
Tekensysteem: film, actie avontuurfilm

3.paradigmatische analyse
Camerabeweging, er is veel beweging met de camera als dit weg was gelaten in meerde shots zou deze scene niet zo vloeiend zijn overgekomen
Als ze nu balletpakjes aanhadden inplaats van piratekleren zouden de kijkers deze scene ook niet meer serieus genomen hebben.
Of als ze heel de tijd wideshots gebruikten was het niet zo intens . dan leefde de kijker minder mee. Zoals op het einde, de kante van de piraten zijn telkens ietsverder omdat ze nog onderweg zijn. De kant van het leger is stil en zijn dus closer.
Ze gebruiken hier geen overgangen gewoon shot naar shot. Moesten ze er nu fade overs in hebben gebruikt zou het evenees een ander beeld weergeven.
Nu dit niet voor school is ga ik niet over indetail ^^

Maar deze soort van analyse kan ons laten begrijpen op welke manier de reggiseur het gevoel van de scene wou overbrenge, een belangrijke punt in het verhaal waar we zeker aandacht aan moeten schenken. En door analyse hiervan kunnen we dit misschien zelf ooit gebruiken.

4.Styntagmatische analyse:
Accolade syntagma?

De relatie tussen de shots:
A°Overzichtshot, B°shot piratenhoofden,C°shot piratenvoeten,D° shot legervoeten, E°shot leger, F°shot piraten, G°shot legerhoofden, H°shot piraat1,I° shot leger1, J°shot piraat2, K°shot leger 2, L°shot piraat3, M°shot leger3.

Je kan duidelijk zien dat hier een vrij logische montage is, er word telkens gelijke delen getoont van beide kanten. Moesten ze eerst alle shots van de piraten laten zien en hierna alle shots van het leger zou het veel te langzaam gaan en onninteresant zijn.

Door het geheel te bekijken komen we te weten dat er een bepaalde structuur achter zit die zorgt dat deze scene makkelijk te volgen is en duidelijk maakt wie tegen wie het is.
Maar als we de rest van de film ook hebben gezien weten we dat de onderliggende relaties in deze groep anders is.

5.interteksualiteit.
Deze hele scene kan verwezen worden naar het genre van spaghettiwestern.
Elke vorm in heel deze scene wat komt uit een actie/avontuur film heeft een zekere referentie naar de oudere westerns, muziek, montage, shots,camerabeweging, de hele setting (leeg verlaten land)

6.Zender ontvanger:
Walt Disney, gemaakt voor het brede publiek, het is makkelijk te volgen zitten geen verborgen boodschappen in, je kan zo mee met het verhaal.

7. het is broadcast omdat het voor iedereen volgbaar is en te begrijpen, het is op zeker zicht ook narrowcast omdat het genrespecifiek verwijst naar de spaghettiwestern en diegene die hiermee niet bekend zijn zullen deze link ook niet leggen . maar ze hebben deze kennis niet nodig om dit verhaal te volgen.

Paralinguistische codes:
kinetische codes: de gezichtsuitdrukkingen verwijzen oko rechtstreeks naar de westerns.
Epistemologische codes: diegene die het voor het zeggen heeft lijkt in het midden te staan .
Maatschappelijke codes:
Codes op basis van tekens:
Identiteitstekens: klederdracht, je ziet duidelijk wie een piraat is en wie niet

Er word hier gebruikt gemaakt van de code van realisme, hoewel dit een fantasy verhaal is hebben ze alles gedaan om dit er zo realistisch mogelijk te laten uitzien. Zoals davey jones die zich gewoon mengt met het de echte mensen.

.................


8.Connotatieve betekenis:
Acteurs wandelen naar stislaande acteurs. Hun hele acteerprestatie bestaan uit het cool blijven zonder een word te zeggen met een soort van “macho blik” dit in vergelijking met de oude westerns waar dit ook zo gebeurt.
De camerahoeken zijn meestal recht buiten 1 uitzondering waar we de piraten vanonderaan zien. Dit lijkt een shot die breekt met de rest van de scene . maar het hoeft niet meteen een directe kopie te zijn van westernmontage waardoor dit beeld een fris kadertje voegt aan de hele scene die misschien te cliche anders zou overkomen.

9.mythe:
De parlay mythe hoe deze zou zijn uitgevoerd, midden op een eilandje wachten op de andere kant zonder een woord te zeggen.

10.evaluatie
Voor en nadelen
Betekenissen die ze niet aan het licht brengen?

_________________
http://melonsmasher.deviantart.com where Melon makes art


avatar
melon
Effects Animator
Effects Animator

Aantal berichten : 1862
Leeftijd : 31
Woonplaats : houthalen
Registration date : 22-10-07

Profiel bekijken http://www.melonsmasher.tk

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum